22.03.2017

Ajaton Studiovalo

Tänä vuonna kun juhlitaan useampaa juhlaa, on alkuvuosi mennyt kuin siivillä. Kevätpäiväntasaus on jo ohitettu, kellot käännetään pian kesäaikaan ja ensimmäiset joutsenetkin on bongattu. Eikä aikaakaan kun ensimmäiset ylioppilaat ovat jälleen kameran edessä....

Vuosi starttasi studiollamme lennokkaasti, ensin yritykseni omalla 10 -vuotis sekä kollegan Anne Yrjänän 25 -vuotissynttäreillä.
Vielä kerran nöyrä kiitos kaikille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneille näistä huikeista vuosista. Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavia synttäreitä!

Tähän synttärihuumaan saimme vielä mukavaa lisäpotkua, kun saimme kunnian ja ilon olla mukana järjestämässä ensimmäistä koulutuskertaa Ajaton Studiovalo. Valokuvaaja-kouluttajagurumme Matti J Kaleva juhtii uransa 50-vuotistaivaltaan tekemällä koulutuskiertueen samasta aiheesta kuin 50 vuotta sitten. Valaisun juurille ja perusteisiin pureutuva kurssisarja on suunnattu ammattivalokuvaajille.

Lainatakseni Matti J Kalevan sanoja:
”Omien vanhempieni aikaa kestävistä hienoista pohjoisikkunavalon hääkuvista tulee pian sata vuotta. Omasta ammattilaiskoulutusaloituksestani on nyt tasan 50 vuotta. Kaikki tekniset tuotantovälineet, tallennusmateriaalit, viimeistelymenetelmät, kuvien käyttötavat ja niiden visuaaliset tyylilajitkin ovat sen kuluessa vaihtuneet, useammankin kerran.

Yksi asia ei kuitenkaan ole muuttunut, eikä tule sitä tekemäänkään seuraavan 50 tai 100 vuodenaikana. Se on puhtaan valokerronnan käyttötaito. Sitä ei ole matka luonnonvalosta ledeihin ja lasereihin horjuttanut mihinkään. Siinä puhtaan ja kauniin valokerronnan tyylikkyydessä, mikä näkyy kohteen kontrasteissa, muodoissa ja kauniin valokerronnan tyylikkyydessä, mikä näkyy kohteen kontrasteissa, muodoissa ja pääaiheen erottuvuudessa epäolennaisesta kuvan osasta, ei näy tänään eikä tulevaisuudessakaan mitään peruseroa 180-vuotiaan valokuvan syntymäaikojen mestariteoksiin.
Siksipä toistinkin jatkuvasti jo 1960-luvulla oppilailleni, heistä vielä elossa olevat muistanevat sen varmasti, että kaikki muu tulee heidän ammatissaoloaikanaan varmasti muuttumaan perinpohjin, paitsi valon ymmärrys ja sen estetiikka. Joten vain sen sisäistäminen on opiskeltaessa ammattiosaamisessa keskeistä, sillä kaikki muu on väliakaista”.

Tätä kirjoittaessani seuraava ryhmä on parhaillaan tutkimassa tätä valon ihmeellistä ja jännittävää maailmaa Oulussa, jossa järjestetään kiertueen toinen kurssi. Toivotankin kaikille sinne osallistuville ”valolla kuvaajille” inspiroivaa ja valollista päivää :)

Jaa julkaisu verkostossasi


<< Palaa takaisin

Varaa aika


Studiokuvauksen voit varata nettiajanvarauksena (avoinna 24/7). Mikäli nettiajanvarauksesta et löydä sopivaa kuvausaikaa kuvaajallesi, ole yhteydessä puhelimitse.

Varaa aika