Hiljattain alkaneissa opinnoissani olen saanut kurkistaa tekoälyn maailmaan. Se on avannut uusia ovia inspiraation saralla. Miten hyödyntää tekoälyn keinoja, vaikkapa uuden projektin suunnittelussa.
Kuten moni teistä tietää, valokuvausprojektin suunnittelu alkaa usein kipinästä – ideasta, joka syttyy mielikuvituksessa ja kasvaa tarinaksi kuvien kautta. Tämän projektin myötä haluaisin kokeilla jotain aivan uutta: käyttää tekoälyä inspiraatiokuvien luomiseen, jotka toimisivat pohjana tulevalle kuvaprojektille. Ideana on tutkia, miten tekoäly voisi auttaa minua visualisoimaan ja rikastuttamaan kuvakäsikirjoitusta, ennen kameran käteen ottamista.
Projektini tavoitteena on luoda kuvasarja, josta kootaan näyttely, sekä tuotetaan mainosvideo. Tämä vaatii huolellista suunnittelua: mallien etsintää, kuvauslokaatioiden valintaa ja lukemattomia muita yksityiskohtia. Tekoälyn käyttö tässä prosessissa avasi uudenlaisen näkökulman – mahdollisuuden tutkia eri teemoja, valoa ja sommitelmia virtuaalisesti ennen varsinaista kuvausta.
Näiden mallikuvien pohjalta on huomattavasti helpompi esittää omia ideoita ja suunnitelmia, kaikille projektissa mukana oleville. Kuten tiedämme, kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa ja me kaikki näemme mielessämme erilaiset toteutukset, jos asiaa kuvaillaan pelkästään sanoin.
Tämä ensimmäinen kokeiluni alkoi Midjourney-tekoälyohjelman avulla, johon syötin tarkkaan mietittyjä kehotteita, eli prompteja. Halusin lähteä liikkeelle kuvasta, jossa pieni vaaleahiuksinen tyttö seisoo rantakaislikossa. Ensimmäisten kuvien jälkeen hioin kehotetta edelleen. Jatkojalostin kuvia sen jälkeen kuvakäsittelyssä, saaden kuviin enemmän omaa tyyliäni mukaan. Vaikka kuva tässä kohdassa on inspiraatiokuvana, halusin sen mahdollisimman lähelle omaa visiotani. Ne vastaavatin hämmästyttävän tarkasti juuri sitä, mitä näin mielessäni. Uskomatonta!
Kuten aiemmin kerroin, oma suhtautumiseni oli koulutukseen lähtiessä innokas mutta toisaalta myös hieman varauksellinen. Nyt näen asian jo ihan toisin. Tämähän on suorastaan ilmiömäinen mahdollisuus. Uusi apuväline työskentelyyni. Se ei korvaa minua valokuvaajana, vaan toimii välineenä, joka voi laajentaa näkemyksiäni ja tarjoaa uusia polkuja tutkittavaksi. Se on kuin digitaalinen musa, joka herättää uusia ideoita ja auttaa hahmottamaan projekteja monipuolisemmin. Se antaa minulle myös vapauden kokeilla erilaisia visuaalisia tyylejä ja sommitelmia helpommin, mikä on arvokasta erityisesti monimutkaisissa tai luovissa projekteissa.
Tämä matkani on vasta alussa ja pieni pintaraapaisu siitä, kun puhutaan tekoälyn potentiaalista. Odotan innolla, mitä uusia juttuja tekoäly vielä tuo polulleni ja kuinka se jatkaa valokuvaustaitojeni rikastuttamista. Seuraa matkaani Studio Sundellin kotisivuilla ja sosiaalisessa mediassa, niin pysyt ajan tasalla tulevasta projektistani ja näyttelyn rakentumisesta.
<< Palaa takaisin